147 poze   61162 vizite

Sunt capcanele o solutie

NU.

Aici putem sa impartim acest raspuns in doua parti:

1 – unii columbofili prind rapitoarele si le ucid, pentru a-si apara porumbeii. Nu este nicidecum o solutie, filozofia de a extermina o specie intreaga pentru a “proteja” o alta specie. Spun “proteja” pentru ca omul isi face gresita idee ca protejeaza porumbeii, ignorand complet exterminarea unor pasari atat de importante in echilibrul natural, precum rapitoarele. Cum am mai spus, natura este perfecta, a creeat porumbeii ( si alte specii de pasari si mamifere ) care se inmultesc foarte usor si au colonizat aproape toata planeta, in foarte multe zone au devenit o adevarata plaga, dar la fel natura a creeat pradatorii naturali care sa controleze aceste pasari. Fara interventia omului, ar ramane perfecta. Dar cu interventia omului ignorand si nepasator, lucrurile se shimba, din ce in ce mai rau.

2 – alti columbofili care inteleg mai mult sau mai putin acest delicat echilibru natural, si prind ulii pe care mai apoi ii duc la mare distanta si-i elibereaza. Nici aceasta nu este o solutie. In primul rand, pentru ca acel teritoriu unde uliul a fost prins, o sa fie imediat ocupat de alt uliu, iar uliul capturat si eliberat, sigur o sa fie eliberat in teritoriul deja stabilit, al altei perechi, unde o sa intre in concurenta cu aceasta pereche deja stabilita. In plus, rapitoarele in vinatoarea lor, pot sa se departeze foarte mult, deci in functie de distanta la care se elibereaza mai apoi acel uliu capturat, poate sa revina pe teritoriul sau.

In final, vreau doar sa las clar ca aceasta nu este deloc o solutie. In plus, este ilegal. Pasarile rapitoare sunt protejate pe plan mondial. Sunt protejate dintr-o cauza nu ? Foarte putine persoane respecta insa aceste legi, majoritatea urmand o mentalitate trecuta, ignoranta si nepasare.

Putini sunt aceea care vor sa invete, sa-si deschida ochii si sa priveasca spre viitor, acestia pot sa poarte cu mandrie numele de Columbofil, Vinator, sau Soimar.



""As vrea sa fac si eu o completare la cele scrise mai sus de tine, si anume ca o pasare zburata zilnic in toate anotimpurile este extrem de greu de prins de catre orice rapitoare.Gasesc des voiajori omorati de uliul porumbar la mine in vie si extrem de rar gutani. De ce? simplu, nimeni nu inchide si nu "protejeaza" gutanii ceea ce ii face redutabili in zbor si asa cum spuneam mai sus, foarte greu de prins.

O alta greseala facuta de columbofili este aceea de a avea in apropierea volierelor copaci, Copacii sunt locuri perfecte de ambuscada pentru porumbar, fiind un maestru al sprintului, accipiter gentilis(uliul porumbar) va astepta lipit de coronament pana va simti momentul oportun si se va arunca cu o viteza incredibila pentru a captura, daca porumbeii nu sunt zburati zilnic, nu vor avea suficienta putere sa sprinteze si nici nu vor fi suficient de eschivi chiar daca sunt "pe terenul lor".

Am observat in aceasta iarna atacurile unui mascul de porumbar tanar asupra turturelelor, gutanilor si a porumbeilor postasi. ca rezultat, a prins peste 15 porumbei postasi, vre-o 2 gutani si nici o turturica.
Consider ca experienta de zbor si-a spus cuvantul.

Am un prieten columbofil care spunea ca nu va da drumul porumbeilor la zbor pana in primavara cand se retrag porumbarii la clocit si trece pericolul, l-am sfatuit sa isi lase pasarile permanent libere si ca va fi multumit, m-a anuntat la un moment dat ca de 3 saptamani nu i-a mai disparut nici o pasare, asta in conditia in care prin vecini prazile ramasesera neschimbate, pasarile lui erau atacate dar sprintau rapid, ieseau din zona cu arbori si zburau in camp deschis unde porumbarul nu mai batea.

Pentru a evita atacul soimului, pasarile si-au luat singure obiceiul ca pe camp sa zboare jos, acolo unde soimul nu ataca. Prin urmare, contactul permanent cu mediul de zbor a facut ca porumbeii sa isi faca propriile strategii pentru a scapa de rapitoare si intra in sezonul competitional musculati bine si capabili sa bata distante mari cu tehnici de zbor adecvate. salutare Paul si numai bine!

ARTICOL SCRIS DE ALEXANDRU POPESCU""



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 12
anonim
ionut 10 martie 2011  
mie imi place sa braconez porumbei am pasiunea in sange
Raportează
Somkereki 22 februarie 2011  
eu am porumbei da NU sunt deacort cu capcanele astea. de nu ar fi soimu si uliu atunci ar fi HAOS DE PORUMBEI
Raportează
anonim
nanu 5 februarie 2011  
capcanele sunt o solutie pentru cei care le plac la cei care nu le plac sunt niste nebuni
Raportează
Haiduc 9 decembrie 2010  
Acei porumbeii care sunt prinsi de uliu nu sunt campioni,daca tu il consideri campion esti praf si sunteti praf.!
Raportează
licianos 13 ianuarie 2011  
sunt si porumbei buni care sunt prinsi de rapitoare , dar mai rar
Raportează
anonim
floroty 7 decembrie 2010  
foarte frumos ai dreptate imi place comentariul tau
Raportează
anonim
nicu comarnic 6 decembrie 2010  
daca ti se va lua un porumbel campion de 3-4 sute de euro sa vezi ce mult respecti si iubesti aceste rapitoare.
Raportează
crysty10 30 martie 2010  
buna gandire
eu ma folosesc de soimi si ulii iarna dand drumu la porumbei si facand selectie naturala , imi e mila sa elimin eu porumbei care sunt puturosi bolnavi sau slabi asa ca las natura sa faca treaba si chiar da randament
nu intodeauna dorit dar asta este.....
Raportează
DoruTm 7 mai 2017  
Foarte fain. Sa iti traiasca
Raportează
raptor 12 martie 2010  
imi place cum gandesti, e bun ca incerci sa informezi si sa iei in discutie aceasta problema...
Raportează
anonim
ALEX 5 martie 2010  
TE ROG DA-MI ADD PE MESS LA popescu.alexander@yahoo.com
Raportează
Haiduc 22 februarie 2010  
NU cred sa fi fost uliu de vina pt disparitia iepurilor tai.
Mai degraba s-au pierdut sau i-a furat cineva.
Iarna se poate ca uliu sa atace iepuri dar nu in conditi normale.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.