147 poze   31575 vizite

ISTORIC

CULTURISM

Culturistul profesionist Gustavo Badell în concurs
Culturismul (în engleză bodybuilding, construirea corpului) este procesul de dezvoltare a musculaturii printr-o combinaţie de antrenamente cu greutăţi, mărirea numărului de calorii consumate, şi odihnă. Ca sport, culturiştii de performanţă îşi etalează fizicul in faţa unui grup de arbitri, care acordă voturi bazate pe mai multe criterii (masă musculară, definire, separare, simetrie, proporţionalitate, etc). Cel mai celebru culturist al tuturor timpurilor este cu siguranţă Arnold Schwarzenegger, care înainte de a deveni cel mai bine plătit actor din lume şi guvernatorul statului California, a fost multiplu campion mondial la amatori şi profesionişti, precum şi deţinătorul a şapte titluri Mr. Olympia, cea mai importantă competiţie a culturismului profesionist.

ISTORIC

Începuturile
Începuturile culturismului au avut loc între anii 1880 şi 1930. Culturismul nu a existat până spre sfârşitul secolului al XIX-lea, când a început să fie popularizat de Eugen Sandow, cuoscut drept "Părintele culturismului". Sandow este creditat ca pionier al acestui sport datorită faptului că şi-a etalat fizicul în diverse "demonstraţii de forţă". El a devenit atât de popular prin aceste demonstraţii, încât a reuşit să-şi înceapă mai multe afaceri şi a fost între primii întreprinzători care au vândut produse cu numele propriu (gantere, extensoare, etc).
Sandow a organizat primul concurs de culturism din lume pe data de 14 septembrie 1901 la Royal Albert Hall în Londra. Concursul s-a bucurat de un succes atât de mare încât toate locurile au fost vândute şi sute de entuziaşti au rămas fără bilete şi nu au reuşit să intre in sală. Concursul a fost arbitrat de Arthur Conan Doyle, Charles Lawes şi Sandow însuşi, câştigător fiind declarat William R Murray din Nottingham, Anglia. Trofeul prezentat acestuia a fost o statuie de bronz reprezentând-ul pe Sandow, sculptată de Frederick Pomeroy. Acelaşi trofeu este prezentat astăzi câştigătorilor titlului Mr. Olympia, titlul suprem în culturism.
La 16 ianuarie 1904 a avut loc primul mare concurs de culturism din America, în sala Madison Square Garden din New York. Câştigător a fost Al Treloar, declarat "Cel mai perfect dezvoltat om din lume". El a fost premiat cu suma de 1000 dolari, o suma considerabilă pentru acele vremuri. La două săptămâni dupa concurs, Thomas Edison a filmat programul de pozare al lui Al Treloar. De asemenea Edison l-a filmat şi pe Eugen Sandow cu câţiva ani mai devreme. La începutul secolului XX, Charles Atlas şi Bernarr Macfadden au fost foarte populari şi au continuat să promoveze culturismul în lume. Alţi culturişti faimoşi din acele timpuri au fost: Louis Cyr, Siegmund Breitbart, Georg Hackenschmidt, Sig Klein, Alois P. Swoboda, Gustav Fristensky şi Alan C Mead, care a devenit un culturist de renume în ciuda faptului că a pierdut un picior în primul război mondial.
"Anii de aur"

Perioada dintre anii 1940 şi 1970 este adesea numită "Anii de aur" în culturism datorită schimbărilor în idealul fizic faţă de anii de pionierat - masa musculară mai proeminentă, ca dealtfel şi simetria şi definirea musculară. Această schimbare a fost influenţată şi de tulburările dinaintea celui de-al doilea război mondial, care au inspirat un număr mai mare de tineri să devină mai masivi, mai puternici şi mai agresivi ca atitudine. Asta a dus la tehnici de antrenament mai bune, noţiuni îmbunătăţite de regim alimentar şi echipament mai efectiv. De asemnea au apărut mai multe publicaţii şi concursuri, iar popularitatea culturismului a luat amploare.
Anii de aur ai culturismului au fost exemplificaţi de plaja Muscle Beach ("Plaja muşchilor") din oraşul Santa Monica, California. Între numele celebre din această perioada sunt: Steve Reeves (devenit ulterior actor, având rolul Hercules în mail multe filme), Reg Park (idolul lui Arnold Schwarzenegger), John Grimek, Larry Scott şi Bill Pearl.

Datorită creşterii popularităţii culturismului, Uniunea Atletică a Amatorilor (Amateur Athletic Union, cu sigla AAU) a adăugat un concurs de culturism la competiţia lor de haltere în 1939 - iar din anul următor acest concurs a fost numit AAU Mr. America. Pe la jumătatea anilor 1940, majoritatea culturiştilor erau nemulţumiţi de activitatea AAU deoarece nu permiteau decât amatori în competiţii şi interesul organizaţiei era axat mai ales pe haltere, care sunt sport olimpic. Din această cauză fraţii Ben şi Joe Weider au înfiinţat Federaţia Internaţională a Culturiştilor (IFBB) în 1946, sub egida căreia au organizat concursul IFBB Mr. America pentru culturiştii profesionişti.
În 1950 o altă organizaţie, Asociaţia Naţională a Culturiştilor Amatori (NABBA) a început să organizeze concursul NABBA Mr. Univers în Marea Britanie. Alt concurs important - Mr. Olympia, sub egida IFBB - a avut loc pentru prima oară în 1965 şi este în prezent cel mai prestigios titlu în culturism.
Iniţial concursurile erau doar pentru bărbaţi, dar NABBA a adăugat şi ediţia feminină Miss Univers în 1965 iar IFBB-ul a început Ms. Olympia în 1980.

Perioada contemporană
În anii '70, culturismul s-a bucurat de o popularitate explozivă datorită lui Arnold Schwarzenegger şi filmului "Pumping Iron" (Pompând fierul). Federaţia Internaţională a Culturiştilor (IFBB) a ajuns să domine sportul, iar rolul organizaţiilor AAU şi NABBA s-a diminuat.
Tot din această perioadă a crescut abuzul de steroizi anabolizanţi atât în culturism cât şi în multe alte sporturi. Din acest motiv, precum şi din dorinţa de a obţine recunoaştere olimpică, IFBB-ul a introdus teste anti-doping stricte pentru steroizi şi alte substanţe interzise.
IFBB a depus eforturi mari în încercarea de a face culturismul sport olimpic. În anul 2000 Comitetul Internaţional Olimpic a admis ca membru IFBB-ul, dar progresul s-a oprit aici. Recunoaşterea culturismului ca sport olimpic rămâne controversată deoarece argumentul principal al oponenţilor este ideea că nici un efort atletic nu este depus în timpul competiţiilor. De asemenea, există percepţia greşită că nu se poate ajunge la performanţă fără ajutorul steroizilor, care sunt interzişi la Olimpiade. Proponenţii susţin că programul de pozare necesită un efort considerabil, pe lângă pregătirea intensă pentru concurs, deci culturismul trebuie considerat sport olimpic.

În anul 2003, Joe Weider a vândut Weider Publications - care include prestigioasele reviste FLEX şi Muscle&Fitness - grupului AMI (American Media Inc). Ben Weider a fost preşedintele IFBB din 1946 până în octombrie 2006, când şi-a anunţat retragerea. Noul preşedinte este fostul secretar al IFBB, Rafael Santonja.
Astăzi există un interes crescând în culturismul natural. La concursurile de culturism natural participanţii sunt testaţi regulat pentru substanţe interzise (steroizi, diuretice, etc) şi sunt suspendaţi sau chiar excluşi din competiţii pentru rezultate pozitive.
Petru Ciorbă, campion mondial absolut, Agrigento 2006

Culturismul în România

În România, în perioada 1965-1969 s-au pus bazele culturismului din punct de vedere teoretic şi practic, organizatoric şi competiţional, anul 1966 marcând începutul unei noi etape în viaţa culturismului când se organizează sub egida Federaţiei Române de Haltere, primul Campionat Naţional la Craiova pentru Juniori şi la Cluj-Napoca pentru Seniori, la acea vreme pe categorii de înălţime. La 24 martie 1970, Biroul Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport a hotărât ca Federaţia Română de Haltere să-şi schimbe denumirea în Federaţia Română de Haltere şi Culturism- F.R.H.C. – pe care a menţinut-o până în anul 1989. Anul 1990 marchează trecerea la cea de-a doua etapă în care visul tuturor culturiştilor din România se realizează: crearea la 11 ianuarie a Federaţiei Române de Culturism.
Culturiştii români au reuşit să obţină performanţe notabile şi pe plan mondial, după cum urmează:
• Muntean Irina Nicoleta , multiplă campioană naţională de senioare, multiplă campioană balcanică , câştigătoare a 14 medalii la Campionatele Mondiale şi Europene de culturism dintre care 3 titluri de campioană mondială - in 1998 - Alicante cat. 52 kg. si in 2002 - Brno cat.57 kg.- 2009 - Como cat. - 55 kg. si 3 titluri de campioana europeana - in 2003 - Izmir cat. + 57 kg. si openul , in 2005 - Yalta cat. - 57 kg, in 2009 - Baia Mare - Masters ;
• Florina Cernat, multipla campioana nationala de junioare si senioare , tripla campioana mondiala de culturism junioare - 2004 - OPAVA , 2005 - BUDAPESTA si 2006 - AGRIGENTO iar in 2003 loc 3 la C.M. culturism junioare - TENERIFE ;
• Petru Ciorbă, multiplu campion naţional la juniori, seniori şi masters, campion balcanic, a câştigat titlul mondial absolut (categoria grea şi open) la C.M. de masters 2006 - Agrigento ;
• Vasile Ardel, multiplu campion naţional de juniori şi seniori, campion balcanic, campion european la seniori 1996 - Constanta cat. - 65 kg.;
• Virgil Buruiană, multiplu campion naţional de juniori şi seniori, fost campion modial la juniori 1998 - Barcelona ;
• Cristian Mihăilescu, multiplu campion naţional de seniori şi masters, medaliat cu argint si bronz la C.M. de masters ;
• Visan Florina , multipla campioana nationala si balcanica de culturism senioare , campioana europeana absoluta (cat. - 55 si openul ) in 2007 la Cacak , vicecampioana europeana la cat. -52 kg. in 2004 la Tavira ;Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.